Таблет, лаптоп, или десктоп – кое устройство е най-подходящо за деца

LEGO Safe

Какво устройство трябва да изберете за Вашето дете? 

Много родители лесно се ориентират какъв смартфон да купят на детето си, но при избора на компютър малко или много се затрудняват. След навлизането на системата за онлайн обучение, на дневен ред идва закупуването на подходящо устройство, което да е изцяло на разположение на децата.

Независимо от типа устройство, което изберете, най-важното, на което трябва да обърнете внимание е екранът. Те обикновено имат една от трите вида матрици: TN, VA, или IPS.

TN и VA панелите, обикновено се слагат на по-евтините устройства и имат някои предимства при геймърските монитори, но цветопредаването и ъгъла на виждане при тях е много по-лош, отколкото при IPS екраните.

Когато става дума за устройство, което ще се ползва редовно от дете, винаги препоръчваме да закупите устройство с IPS панел.

Друг важен параметър е честотата на трептене – често, при по евтините устройства, за да се регулира яркостта на екрана се използва PWM модулация на подсветката, което предизвиква неприятно трептене на образа и натоварване на очите (видимо само при намалена яркост). За съжаление, това е параметър, който почти никога не се публикува от производителите. Дали има видимо трептене на екрана може да проверите, като намалите яркостта под 50% и наблюдавате екрана с периферното си зрение – то е по-чувствително към такива трептения.

Таблети – предимства и недостатъци 

Основното предимство на таблетите е, че са леки, компактни и лесно преносими. Устройството може лесно да бъде ползвано навсякъде в дома, а също и в колата, на почивка или на село. Таблетите, поради специфичните си мобилни процесори обикновено издържат дълго време на батерия в сравнение с лаптопите. Повечето приложения за онлайн обучение работят без проблеми на таблетите  – Google Classroom, Zoom, и Microsoft Teams са налични и за таблетите на Apple и за Android таблети. 

Apple iPad

Най-добрият таблет за последните години е Apple iPad. Всички iPad модели след iPad 6 (2018) разполагат с модерни процесори, добри екрани и ще бъдат актуални и поддържани още дълго време.

Нови iPad-и могат да се намерят в България под 1000лв (обикновено около 700-900лв). Не препоръчваме закупуването на iPad втора употреба от сайтове за обяви, тъй като е твърде вероятно да получите краден таблет, който е бил “хакнат”, за да работи, а различаването на “хакнат” от истински е много трудно.

Apple iPad имат още едно основно предимство – за тях има разработени много образователни приложения, които не съществуват на други платформи.

Един от нашите любими образователни продукти Osmo е наличен основно за iPad (и за един специфичен Android таблет – Kindle Fire), но има и много други качествени приложения за деца, които са налични само в Apple Appstore. 

С таблетите на Apple винаги може да сте сигурни, че получавате много добър екран, който няма да натоварва излишно очите на децата.

Приложенията за програмиране на LEGO роботи – LEGO Boost, LEGO EV3, LEGO WeDo 2.0 и LEGO SPIKE Prime са налични за iPad и децата спокойно могат да използват такъв таблет, ако искат да се занимават с LEGO програмиране и роботика.

Ако сте решили да купувате таблет на детето си, дори и да сте привърженик на Android телефоните, Ви препоръчваме да закупите Apple iPad, поколение 6 и нагоре.

Android таблети

Основното предимство на Android таблетите пред iPad е, че има доста по-евтини устройства.

За съжаление, често инвестицията в Android таблет може да се окаже лош избор. Евтините Android таблети в повечето случаи са с много бавни процесори, некачествени екрани с ниска резолюция, a твърде често идват и с остаряла версия на операционната система Android.

По-скъпите Android таблети се доближават, а понякога надминават цената на базовия iPad, но не могат да предложат съизмерима производителност, избор на софтуер, или поддръжка, както таблета от Apple.

Бихме ви посъветвали да се спрете на Android таблет, само ако имате силна непоносимост към продуктите на Apple :), или имате инвестирана солидна сума в платени приложения за Android, които искате да използвате.

Тъй като цените на повечето евтини Android таблети се доближават до цените на някои прилични лаптопи втора употреба, трябва сериозно да се замислите дали да не закупите лаптоп или устройство 2 в 1, вместо евтин Android таблет.

Недостатъци на таблетите

Основните недостатъци на таблетите са, че те са основно устройства за консумиране на съдържание. С тези устройства, творческите пориви на децата са ограничени, поради липсата на клавиатура, портове за свързване на външни устройства и цялостната насоченост на приложенията, която е към гледане и консумиране, а не създаване.

Apple се опитват да представят таблетите си като устройства, които могат да служат за творческа дейност и за тях има и подходящи приложения за рисуване, дизайн, създаване на музика и др., но за да се възползвате, ще се наложи да закупите и допълнителни аксесоари, като клавиатура, мишка и специална писалка, които оскъпяват устройството, а екрана все така остава малък за работа.

Все пак, ако често сте на път или нямате подходящо място за по-голямо устройство Apple iPad остава подходящ избор и след закупуване на подходящите периферни устройства и творчески приложения, може да бъде използван и за много творческа дейност. 

Компютри

Настолни компютри (десктопи)

Настолните компютри обикновено са мощни компютърни системи и имат предимства в някои области. За децата това обикновено са игрите 🙂

Ако детето Ви обича да играе на игри изискващи по-мощни устройства, трябва сериозно да се замислите за закупуване на десктоп машина или за геймърски лаптоп.

Няколко думи за Minecraft

Възрастните рядко разбират играта Minecraft. Това е, защото тя не е стандартна игра. Minecraft е т.нар „sandbox“ (пясъчник) игра – игра в която децата създават свои собствени светове, творения и игри. Поради творческите възможности, които Minecraft предоставя на децата от няколко години играта успешно се използва в образователните среди, като има дори специална версия за училища – Minecraft Education Edition.

Неочакван проблем при десктоп машините беше породен от революцията на криптовалутите – видеокартите, които са основното предимство на десктоп машините поскъпнаха неколкократно, което прави и закупуването на компютър подходящ за игри скъпо начинание. Затова, в момента може да се окаже, че закупуването на геймърски лаптоп е по-евтина и добра опция от десктоп.

Отделете повече пари за хубав монитор. Мониторът не трябва да трепти и е за предпочитане да е с IPS панел. Ако трябва, направете компромис с размера, но купете монитор с по-качествен образ, който няма да натоварва очите толкова. Доста от евтините геймърски монитори са с евтини панели тип VA или TN, които имат по-бърз скорост на реакция, но трептенето, цветопредаването и ъгълът на виждане не са добри.

В SparkLab нямаме против компютърните игри, но знаем и как много от тях са направени по начин, който кара децата да забравят за времето и да мислят само за играта. Ако сте заделили по-голяма сума пари за дигитални устройства за Вашето дете, нашата препоръка би била да закупите две устройства – конзола и лаптоп.

Нека конзолата (PlayStation, xBox, Nintendo Switch, и др.) бъде с поне два джойстика – така Вие ще можете да прекарате ценни моменти с Вашето дете, играейки заедно на любимите му игри. Сложете конзолата във Вашият хол, или там където прекарвате заедно семейно време, не я оставяйте в стаята на детето.

Второто устройство – лаптоп – нека бъде устройство с което детето да получава знания и да може да твори.

Геймърски лаптопи

Ако детето ви обича да играе игри и Вие имате разбирателство с него по-отношение на часовете, които то да прекарва пред компютъра, геймърски лаптоп може да е по-добър избор от десктоп. С повишаващите се цени на десктоп видеокартите, геймърските лаптопи се превръщат в добра портативна алтернатива, за която не е нужно да закупуват допълнителна периферия (монитори, клавиатури, и т.н). Имайте предвид, че те заемат много пространство и често батериите им не позволяват дълга работа.

Лаптопи и устройства 2 в 1 (лаптоп-таблет)

Лаптопите несъмнено са най-удобните устройства за децата, предвид дистанционното обучение. Лаптопите са компактни, не заемат много място на бюрата на децата, а ако децата не разполагат със собствено бюро, могат да бъдат използвани на всяка подходяща маса или диван. За децата, лаптопи с размер 13-14″ се оказват най-подходящи, поради по малкото им тегло и по-ниска цена.

Няколко думи за Chromebook – въпреки рекламата и евтините цени на хромбукувете, поради ограниченията им, не бихме Ви препоръчали закупуването на такова устройство. Нашето мнение е, че не трябва на децата да се предоставят „орязани“ устройства, защото така ограничаваме и тяхното развитие. Chromebook може да е подходящо устройство за училищата, където печели заради ниската си цена и лесно администриране, но като многоцелево компютърно устройство губи пред всеки Windows/Linux/Mac лаптоп. При закупуването имайте предвид, че Chromebook лаптопите имат предопределена дата, в която поддръжката им от Google ще бъде прекратена. Можете да проверите колко години поддръжка да очаквате тук.

Устройствата, на които сме заложили в SparkLab са конвертируеми лаптопи, или 2 в 1 лаптопи. Конкретните модели, които ние ползваме са Lenovo ThinkPad Yoga. Цената за закупуване на нови устройства ThinkPad обикновено е неоправдано висока, но в България съществуват много фирми, които внасят и реновират бизнес лаптопи, като ThinkPad е една от най-реномираните бизнес марки. Имайте предвид, че много от ThinkPad моделите са с нискокачествени екрани, с панели тип VA и TN, с много лошо цветопредаване и ъгъл на виждане.

Спокойно може да Ви препоръчаме устройствата Lenovo ThinkPad Yoga S1, ThinkPad Yoga 260, и ThinkPad Yoga 370, които може да намерите на цени между 400-800лв (в зависимост от състоянието на устройството). Екраните и техническите им параметри са напълно адекватни за нуждите на децата.

лаптоп 2в1
Lenovo ThinkPad Yoga в режим таблет.

При закупуване на лаптоп на вашето дете, задължително търсете лаптоп с IPS екран. Други параметри, които са задължителни при закупуване на устройство са RAM паметта – добре е да е поне 8GB и процесора – почти всички i5 и i7 процесори, произведени след 2013та година са напълно адекватни за нуждите на електронното обучение.

Предимството на устройство 2 в 1 пред лаптоп е най-вече при по-малките деца – те са свикнали от работата си с телефон да използват тъчскрин и често посягат към екрана. Използването на клавиатура и тракпад също са умения, които отнемат време за развитие, особено при по-малките деца.

В допълнение, писалката и дигитайзера вградени в екраните на 2 в 1 устройствата, позволяват на децата да ги използват като таблети за рисуване, което прави устройството чудесен творчески инструмент.

Apple Macbook лаптопи

Ако разполагате с по-голяма сума пари, новите Apple Macbook Air M1 са много добър избор и за по-големи деца, които умеят да пазят техниката. Имайте предвид, че старите Macbook Air лаптопи са с по-нискокачествения тип екрани, но всички нови Apple Macbook лаптопи са с много качествени екрани.

Още статии от SparkLab

Програмиране на Лего робот

Защо в SparkLab няма грешни отговори

Децата обожават да задават въпроси, а ние, като възрастни, сме длъжни да се отзовем. Но когато не знаем отговорът или нямаме време, много по-добре е,

LEGO Education Logo

SparkLab в профила на LEGO® Education

Не можем да скрием радостта си, че проект осъществен от децата в SparkLab беше споделен на профила на самите LEGO Education.  Постът беше споделен и

Записване за безплатен урок

По време на безплатните демонстративни уроци, децата се запознават с LEGO® Education и Minecraft Education

Демо заниманието с децата се провежда в рамките на 60 минути, а родителите участват в кратка дискусия с нас в последните 15 минути.

Пощенският списък се съхранява от Brevo.com

Програмиране с Minecraft Education:
Начално Ниво за ученици 3-4 клас

Записване за курс:
Роботика и програмиране с LEGO SPIKE Prime за деца в 3 - 5 клас.

Курсовете са от 16 занятия, всяко по 1:30ч.

Записване за курс:
Роботика и програмиране с LEGO WeDo 2.0 за деца 7-8г.

Курсовете са от 16 занятия, всяко по 1:30ч.

Политика за бисквитките

SparkLab.bg използва бисквитки (cookies), вкл. и на трети страни. Използвайки този сайт, Вие приемате нашaтa Декларация за поверителност.

Научавайте първи за събитията организирани в SparkLab

През месец август SparkLab ще организира безплатни пробни уроци.  Научете първи, за събитията организирани от SparkLab като се запишете за нашия пощенски бюлетин.

Пощенският списък се съхранява от Mailchimp.com